op verkenning in Torajaland
Door: Wil
03 September 2013 | Nederland, Boxtel
Vanmiddag zijn we naar een begrafenisceremonie geweest, zeer indrukwekkend, ik ben nog maar nauwelijks bekomen van de gastvrijheid, de rituelen en de geluiden en geuren die bij de ceremonie horen.
We hebben gezien hoe een buffel geslacht werd, hoe varkens geofferd werden en hoe de familie als een stel dwaze met de burrie waarop de grafkist staat aan het rondsjouwen, duwen en trekken waren. Harry heeft gefilmd, je moet maar eens komen kijken.
Ongelofelijk hoe gastvrij de mensen zijn, we werden uitgenodigd voor koffie of thee en daarna de lunch (rijst met, kip varkensvlees en vis uit een vakkundig gevouwen papieren zakje en eten met de handjes).
Na deze ontmoeting zijn we nog naar de traditionele begraafplaatsen geweest. De babyboom waar vroeger baby s rechtopstaand in werden begraven en de rotsgraven waar hele families in worden begraven. In de rotsen wordt een soort balkon uitgehakt waar compleet aangeklede TauTau poppen in gezet worden (gelijkenissen van de overledenen). Jammer dat ik nog geen foto's kan plaatsen, ik heb er heel veel gemaakt.
Morgen weer een nieuwe dag in Torajaland, dan gaan we de bergen in.
Groetjes van de geluksvogels
03 September 2013 - 13:32
Renee:
klinkt allemaal goed en mooi, ik zie wel dat jullie weer flink aan het genieten zijn wel op tijd een beetje rust nemen om al die indrukken tot je nemen.
Geniet er maar lekker van
groetjes Gerard en Renee -
03 September 2013 - 16:58
Bart:
Klinkt allemaal heel erg mooi en ik probeer het allemaal voor me te zien.alleen denk ik niet dat dat precies is wat jullie echt hebben gezien.als jullie terug zijn zullen we het allemaal wel eens op ons gemakje gaan kijken.kusssss bart, leanne en romy -
03 September 2013 - 17:23
Linda:
WOW!!!! Jullie zijn toch ook gewoon de stoerste ouders die er bestaan?!?!
Xxx -
03 September 2013 - 22:07
Inge:
Hey papa en mama,
Met dank aan Linda heb ik nu ook jullie verhalen kunnen lezen!
Jullie aan de andere kant van de wereld iedere dag allemaal spannende verhalen posten en dan kan ik ze niet lezen, alleen omdat ik niet in de mailinglijst stond. ;)
Fijn om te weten dat het goed gaat en dat jullie al weer zoveel prachtige momenten hebben beleefd.
Goed dat we ze zo kunnen volgen want dat is straks te veel om op te noemen.
Heel veel plezier, geniet er van.
Ene, Linda zal het me doorsturen als er nieuws is dus dat is nu ook opgelost. -
04 September 2013 - 00:18
Jos En Mary:
DIE GRAVEN WAAR JULLIE HET OVER HEBBEN, HEBBEN WIJ IN HET BOEK OVER INDONESIE GEZIEN.
ALS JE DE FOTO VAN EEN AFSTAND BEKIJKT IS HET NET OF ZE DE MENSEN IN LAPPEN GEWIKKELD HEBBEN, MAAR ZOALS JULLIE OOK AL ZEGGEN ZIJN HET POPPEN.
WAREN ER OOK VEEL VOGELS ROND DIE BEGRAAFPLAATS, DIE ZAG JE NAMELIJK WEL OP DE FOTO MAAR DAT KAN OOK TOEVAL GEWEEST ZIJN.
JULLIE HEBBEN IN DEZE PAAR DAGEN AL VEEL GEZIEN, HOPELIJK VOLGT ER NOG VEEL MEER MOOIS VOOR JULLIE DE KOMENDE WEKEN. FIJN DAT JE EEN GOEDE GIDS HEBT DIE JE ZO VEEL KAN LATEN ZIEN.
IK ZAL DE REISVERSLAGEN UITPRINTEN EN AAN MAM LATEN LEZEN, WANT DIE VINDT DAT NATUURLIJK OOK PRACHTIG OM JULLIE VERHALEN TE LEZEN
GENIET ER VAN.
GROETEN
JOS EN MARY -
04 September 2013 - 12:41
Ingrid:
Ik geloof goed dat het indrukwekkend is geweest w.b.t. begrafenisceremonie. Als ik zo je verhaal lees is dit voor ons onvoorstelbaar.Maar ja, jullie hebben het mogen ervaren wat natuurlijk ook uniek is.Lijkt mij ook wat eng zo het slachten v e buffel live mee te maken. En dat baby,s staande zijn begraven geweest in het verleden. Onvoorstelbaar. Ik zou zeggen goede reis door de bergen en tot horens. Gr Henny en Ingrid. -
04 September 2013 - 20:44
Ria:
Klinkt allemaal heel indrukwekkend en goed.
Gefeliciteerd met je verjaardag zusje. Ga maar eens kijken of je dat ook traditioneel kunt vieren.
Groetjes Ria -
05 September 2013 - 07:26
Arthur En Margo Lenne En Maartje:
Hallo Harry en Wil, zo te lezen hebben jullie een perfecte reis. En dan ook nog jarig! Wil van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Wij pakken er in ieder geval een op. PROOST!!!!
Groet Arthur, Margo, Lenne en Maartje -
05 September 2013 - 08:24
Inge & Henry:
Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag ! Maak er een mooie dag van. Dikke kus van ons. -
05 September 2013 - 13:12
Lia En Jack Nuijten.:
Selamat atas ulang tahun Anda.
Oftewel gefeliciteerd met je verjaardag.
Een fijne dag en veel plezier in Indonesie.
Groetjes, Lia en Jack -
05 September 2013 - 14:01
Henk En Wilma:
Hoi Harry en Wil,
Allereerst Wil, van harte gefeliciteerd met je verjaardag Nog vele jaren genieten zoals jullie nu doen!!!!
Wat een avonturen beleven jullie toch.
Jammer dat jullie nu geen internet hebben en we lang moeten wachten op jullie berichten maar ...... geniet er maar lekker van.
Henk en Wilma