22+23-9 Tsumkwe country lodge + aanvulling
Door: Wil
19 Augustus 2010 | Namibië, Tsumkwe
bestemming net buiten het dorp Tsumkwe, twee uur rijden van Khaudum National Park
we hebben voor 23-9 een volle dagtour naar de Ju/’hoansi bushmen geboekt.
********aanvulling *****
dat was nog eens een belefenis.
Wij zijn een hele dag met een gids naar een bushmendorp geweest.
Samen met Daan en Nelleke, twee friezen die we in Etosha hebben leren kennen zijn we om 8.00 uur op een truck (denk aan veewagen waar zitplaatsen in gemaakt zijn) die de bush in gegaan. Net buiten het originele dorp hebben de bushmen een copie gemaakt van hun dorp (dit om de rust in hun eigen dorp te bewaren)daar werden we ontvangen door een aantal mannen en vrouwen in traditionele kledij, zij hebben ons gedurende de morgen laten zien hoe je kan overleven in de natuur. vele planten, wortels en kruiden gebruiken zij voor voedsel en als medicijn. Indrukwekkend!!
Het geld wat wij betalen voor deze tour komt voor 75% ten goede van deze stam. zij kunnen het gebruiken om in het dorp (ongeveer 2 uur lopen)levensmiddelen te kopen.
Zij heben zelf een behoorlijke veestapel die door de jong volwassen jongens (lees 14-15jaar) wordt verzorgd. Iedere morgen gaan ze bij zonsopkomst naar de steppe en komen terug als de zon bijna onder is.De melk wordt door de vrouwen tot boter geschud.
De oudere mannen gaan op jacht in de maanden dat ze geen geld ontvangen van de toeristen.
In de village is geen electriciteit, ze hebben wel water uit een put.
Verder vermaken de meisjes zich met het maken van sieraden die dan weer aan de toeristen verkocht worden. Ik heb natuurlijk ook wat gekocht, de maakster bleek een jong meiske te zijn die al een baby had. Ze was erg blij met het geld.
Toen het s- middags wat koeler werd hebben ze nog gezongen en gedanst voor ons.
Natuurlijk is deze hele dag ingestudeerd maar wij zijn er van overtuigd dat het een copie is van hoe deze mensen leven, en wij hebben zeker de indruk dat ze met heel veel plezier hebben laten zien hoe zij leven. Eenvoudig maar zonder onderlinge concurentie of jalozie. Wat kunnen wij daar nog veel van leren.
24 September 2010 - 17:53
Jos En Mary:
Hallo daar,
Wij begrijpen dat jullie de reis van je leven maken daar, wat een indrukken doen jullie op. Fijn hoor dat het allemaal zo goed bevalt. Geniet er maar lekker van. De operatie van Ger is goed geslaagd, wij gaan morgen zaterdag naar het ziekenhuis op bezoek, Jos heeft Ger vanmorgen aan de lijn gehad en alles verliep voorspoedig, Als het zo doorgaat mag hij zondag, ja. ja dus overmorgen al naar huis. Niet te geloven dat het zo snel gaat. De pijn was ook redelijk om te hebben, dus tot nu toe alleen maar goede berichten betreft Ger. Hier verder ook alles ok, Zondag wordt Roan gedoopt dan nemen we mam een dagje mee. We zullen uitgebreid vertellen aan haar dat jullie het zo goed maken. Wij hebben vorige week nog redelijk weer gehad met het weekendje weg en hebben onze nieuwe voortentje uitgeprobeerd, werkte prime en we zijn er zeer tevreden mee. Nou jongens nog veel reisplezier en we zijn benieuwd naar de foto's en film van jullie belevenissen. Kom gezond weer terug.
Liefs Jos en Mary